Антивирус – какво е това? основни понятия

Image

Антивирусът е известен от дълго време. За такива програми са чували абсолютно всички хора, дори далеч от компютърни технологии. По принцип, ако говорим общо, антивирусът е ключът към разбирането на сигурността на цялата компютърна система и целостта на данните.

Какво представлява антивирусната програма? Общи понятия

Ако говорим за това какво представлява антивирусен софтуер, тогава, грубо казано, това е едно приложение или набор от софтуерни инструменти, които са предназначени да предпазват системата и информацията от зловреден софтуер, да търсят и откриват вируси, да ги премахват или да третират заразените компоненти на системата под формата на файлове или инсталирани приложения.

Image

По този начин може да се каже, че антивирусът е софтуер за цялостна защита на компютърна система срещу външни заплахи, която може да проникне от интернет, чрез електронна поща или чрез сменяеми носители.

Антивирусна класификация

Що се отнася до класификацията, антивирусите могат условно да се разделят според предназначението и технологиите на анализа, да не говорим за операционните системи, в които се очаква да функционират.

По отношение на целта антивирусът е или една програма за анализиране, откриване или изтриване на злонамерени кодове и приложения, или комбиниран софтуерен пакет, който не само може да изпълни горепосочените действия, но и да осигури цялостна защита по отношение на работата в интернет, получаване и изпращане на електронна поща, защита от шпионски софтуер, който може да открадне информация във фонов режим, когато потребителят дори не знае за него и т.н. (това са така наречените антивирусни версии).

Най-простият пример са два софтуерни продукта като Eset NOD32 и Eset Smart Security.

Image

Вторият пакет има повече функции и може не само да определи наличието на вируси в системата, да ги изтрие и да излекува други файлове. Има достатъчно мощна функционалност дори за защита на компютърната система и данни, докато непрекъснато се свързва с интернет, а дори и програмата има функцията на “проактивна” защита, може да създава резервни копия за възстановяване, да криптира данни и много други.

Важно място в класификацията на такъв софтуер заемат методите на анализ. Те са разделени на подпис и вероятност.

Анализ на подписа

Методът за подпис се основава на факта, че антивирусната програма сравнява структурата на подозрителните файлове с тези, съхранявани в базата данни за сигнатури. Ето защо можем да кажем, че антивирусът е приложение, което постоянно трябва да се актуализира. Както вече е ясно, такава методология не осигурява 100% гаранция за сигурност, тъй като програмата може да открие само известен вирус. Сред най-простите програми от този тип може да се различи “Avast” – антивирус, който е безплатен.

Image

Вероятностен анализ

Що се отнася до анализа от този тип, той е разделен на евристичен, поведенчески и сравнителен анализ на контролните суми.

Накратко, в смисъл на евристичен анализ, антивирусът е средство за сравняване на структурата на файловете, базирани на вече известни вируси, както и идентифициране на алгоритмите, които те използват в работата си.

Image

Поведенческият анализ предполага вероятност от извършване на определени действия. Най-често това се отнася до изпълними макроси, скриптове или аплети. С други думи, такава техника е в състояние да предвиди какви действия могат да бъдат предприети от конкретен подозрителен файл или приложение.

Сравнението на контролната сума е метод, при който файловите контролни суми се записват в кеша и след това се сравняват с последващи стойности. Заключението за наличието на заплаха може да се направи на базата на това, което е едновременно или масово променя обектите на системата.

Както вече е ясно, в почти всички методи има много общоприето определение за наличие на вирус. Така например, Avast е антивирусна програма, която може да приеме макрокоманда като заплаха, докато в действителност тя не е вирус или злонамерен код. Всеки метод за оценка на вероятността от заплаха има своите плюсове и минуси. Но тяхната комбинация в един софтуерен продукт дава по-осезаеми резултати, което ви позволява да откривате вируси, злонамерени кодове или шпионски софтуер, базирани на обобщен анализ.

Най-известните антивируси

Що се отнася до антивирусния софтуер, сега в света на компютърните технологии има доста прости приложения и цели мултифункционални комплекси. Може би най-известният софтуерен пакет може да се нарече Kaspersky Anti-Virus, който в момента има най-големите възможности в сравнение с всички други продукти.

Image

Въпреки това, този пакет е проектиран за достатъчно мощен от гледна точка на производителността на системата, тъй като той дава такъв товар в активен режим, че ниско захранваните компютри и лаптопи просто “задушават” по време на работа. Въпреки това, Kaspersky Anti-Virus има своите минимални и препоръчителни системни изисквания за компютърен хардуер. Така ще го инсталирате на всеки компютър.

Не по-малко популярни и продукти корпорация Eset. Тук най-популярните системи са Eset NOD32 и Eset Smart Security, които бяха споменати по-горе. Заслужава да се отбележи, че продуктите на Kaspersky Lab и Eset са платени или shareware, така че ще трябва да платите еднократна сума за тях (разбира се, при условие че използвате лицензиран софтуер). От само себе си се разбира, че можете да намерите и “пукнати” версии в интернет. Това е само гаранция за пълна функционалност, която не може да даде дори на самите хакери.

Сред безплатните програми много потребители предпочитат същите Avast, Panda, AVG, McAffee, Norton Antivirus и др. По принцип сега има много антивирусен софтуер, така че всеки потребител избира какво да работи и как да защити системата.

заключение

Вероятно по-голямата част от потребителите вече са разбрали, че антивирусът е програма за пълна защита не само срещу вируси, но и срещу много заплахи на трети страни, свързани с шпионаж или кражба на поверителна информация, най-общо срещу нещо, което може да представлява заплаха за операционната система., “Хардуер” (има такива вируси) и потребителски файлове, които се съхраняват на твърдия диск, сменяемия носител или дори в “облачния” склад.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *